Trainen met je hond is leuk!

Ja dat is waar, het is erg leuk dat je een hond allerlei "kunstjes" kunt leren.
Alleen soms gaat het een beetje mis. Ineens wil de hond niets meer doen, terwijl hij alle oefeningen kan dromen.....wat is er aan de hand, hoe kan dat?


Opbouw : 
Elke nieuwe oefening wordt stapje voor stapje door een instructeur uitgelegd. Deze stapjes hebben de honden nodig om elk stapje afzonderlijk op te slaan alvorens zij de hele oefening uit kunnen voeren. Voor ons kan iets heel simpel lijken, maar voor de hond zit er geen logica in en dient hij dit te leren op een hondse wijze.
Bij een nieuwe oefening belonen we elk klein stapje uitbundig....hetzij met een voertje, met een aai, met een speeltje....er zijn verschillende mogelijkheden. Het belonen van de hond zorgt ervoor dat deze gemotiveerd blijft om steeds beter zijn best te doen. Het is zaak vrij snel de beloning uit te gaan stellen. Bv. voor 1 keer zitten; beloning, als dit drie keer goed gaat na 2 keer zitten een beloning enz....je verlegt steeds de grenzen voor jouw hond. Als je wat verder gevorderd bent met bepaalde oefeningen zoals bijvoorbeeld volgen aan de lijn (1 pas volgen beloning, 2 passen volgen beloning enz...) kun je gaan beginnen met interval beloning, na 2 passen beloning, na 10 passen beloning, na 5 passen beloning, na 15 passen beloning enz....
De hond zal gemotiveerd blijven, hij blijft zijn best doen voor de beloning.
Valkuil
 : Waar men vaak geen rekening mee houdt is het volgende.
Een hond dien je oefeningen aan te leren in een zogenaamde prikkelarme omgeving, een omgeving die vertrouwd is en waar geen gekke dingetjes om hem heen gebeuren. Je ontdekt snel welke omgeving voor jouw hond vertrouwd en prikkelarm is....dat is de plek waar de oefeningen prima uitgevoerd worden.
 In de vertrouwde prikkelarme omgeving begin je dus ook met het uitbouwen van de oefeningen.
 De valkuil is echter dat mensen vaak denken dat de hond bepaalde oefeningen overal uit kan voeren, en dat is niet waar, de hond moet dit leren. Dit betekent dat je de hond de ruimte moet geven dit aan te leren....ga gerust een paar stappen terug in je beloningssysteem als je hond veel prikkels om zich heen heeft of in een andere omgeving staat. Door het niveau even te verlagen zeg je eigenlijk steeds tegen je hond dat hij het goed doet en je zult zien dat hij gemotiveerd blijft. Dit geldt altijd en overal, zijn hele leven lang. 
U begrijpt natuurlijk dat wanneer op jonge leeftijd de hond al diverse prikkels positief heeft kunnen ervaren, deze hond veel zekerder en sneller vertrouwd zal zijn in een nieuwe omgeving.
Hoe ga ik er mee om? 
Een hond die vermoeid is of heel veel stress heeft opgelopen op dat moment zal niet meer leren. 
Je kunt door naar je hond te kijken heel veel zien, of leren zien, hoe de hond zich op dat moment voelt. 
Een hond die vermoeid is kan bv. rimpels trekken in het gezicht (een bedrukt gezicht)...het is zaak de hond even ontspanning te geven door even vrij te geven, wat spelen of wat knuffelen.
 Stress kan zich op velerlij manieren uiten en in verschillende gradaties...beklikken, gapen, achter het oor krabben, pootje optillen etc...
Op een gegeven moment leer je deze signalen herkennen en kun je ze misschien wel voorkomen, door op het juiste moment ontspanning te geven. Probeer maar eens, je hond zal je eeuwig dankbaar zijn voor je ruime begrip en nog harder voor je willen werken.
Dus, trainen met je hond is leuk!